13 - در سقفهای کرومیت با قالب (کرومیت کامپوزیت) کلافهای میانی (ریپ) را چگونه باید اجرا نمود؟
کلاف میانی در این سقفها باید همانند سقفهای دارای بلوکه اجرا شوند بنابراین باید در دهانههای بزرگتر از 3 متر با ایجاد فاصلهای حداقل 10 سانتی بین قالبها ریپهایی با بتن اجرا نمود. اما این امر در عمل با مشکلات اجرایی فراوانی همراه است زیرا باید کناره قالبها در محل ریپ به نحوی بسته شوند. برخی مجریان به جهت سهولت در امر اجرا، از اجرای کلاف عرضی بتنی پرهیز نموده و با اجرای دتایلهای خاصی نوعی خرپای میلگردی در محل ریپ اجرا مینمایند و قالبها را به میلگردهای ریپ میچسبانند و عملا بتن را از ریپ حذف مینمایند اما در هر صورت این کار عدول از بند 2-1-4-2 نشریه شماره 151 است و توصیه میشود در این سقفها نیز به نحوی دهانه قالبها پوشیده شوند تا بتوان کلاف میانی بتنی ایجاد نمود.
14- چرا در سقف کرومیت آرماتور منفی بکار نمی رود؟
طراحی تیرچههای کرومیت به صورت دوسر مفصل انجام میپذیرد و اجرای آرماتور منفی در تیرچههای کرومیت در محل تکیهگاه باعث تغییر عملکرد تیرچه و مغایرت با طراحی اولیه میشود لذا نیازی به استفاده آن در تیرچههای کرومیت نمیباشد و با توجه به نشریه 151 استفاده از این آرماتور در تیرچه های کرمیت منتفی است.
15 - ورق برشگیر دوسر تیرچهها چه عملی انجام میدهد؟
کارکرد ورق برشگیر یا به اصطلاح ورق نری را میتوان در سه عنوان برشمرد. اول آنکه در تحمل برش تیرچه که در دو انتها ماکزیمم است مفید میباشد. دوم آنکه در دو انتهای تیرچه باعث تأمین طول جوش بیشتری برای میلگردهای زیگزاگ ــ که نیروی زیادی را تحمل میکنند ــ به ورق تحتانی میشوند و سوم آنکه از تغییر شکل و کمانش موضعی ورق تحتانی در دوسر تیرچه جلوگیری مینمایند. در مورد اخیر توضیح اینکه طرح تیرچهها بر اساس تکیهگاه ساده (یک سر مفصل و یک سر غلطک) میباشد اما در عمل ما با جوش دادن بال تحتانی تیرچهها به پلها در هر دو سر تیرچه مفصل ایجاد میکنیم و امکان تغییر طول تیرچه از آن گرفته میشود. حال با توجه به اینکه به هنگام ساخت خیز منفی به تیرچه داده میشود و و به هنگام بتن ریزی مقداری از این خیز صاف میشود، تیرچه نیاز به تغییر طول دارد اما از دوطرف به پل جوش شده و امکان تغییر طول وجود ندارد لذا باعث ایجاد نیروی فشاری در سراسر بال تحتانی تیرچهها میگردد. در دوسر تیرچهها بدلیل طرح مفصلی نیروی کششی در بال تحتانی وجود ندارد بنابراین نیروی فشاری فوق الذکر میتواند باعث کمانش موضعی بال تحتانی شده و باعث شکست تیرچه در نزدیکی تکیهگاه شود. اما وجود ورق نری در محل تکیهگاه باعث جلوگیری از این کمانش موضعی خواهد شد. بتدریج که از تکیهگاه فاصله میگیریم نیروی کششی حاصل از بارهای وارده در ورق تحتانی نیروی فشاری فوق را خنثی نموده و بر آن غلبه میکند و با فاصله گرفتن از تکیهگاه نیازی به اجرای ورق نری نمیباشد.
16- آیا در اجرای سقفهای کرومیت باید جان تیرچه ها با بتن پر شود ؟
بلی زیرا در محاسبات مقطع بتنی بصورت T شکل در نظر گرفته میشود و بر روی باربری تیرچه کاملا تأثیر گذار است.
17 - آیا بریده شدن تیرچه ها و کوتاه کردن آنها امکان پذیر است ؟
بلی اما حتما لازم است که ورق نری و زیگزاگ و گوشوارههای بریده شده به نحو کاملا مناسبی ترمیم و جوش داده شوند و بی دقتی در مورد این مسأله میتواند به ریزش سقف منتهی گردد.
18 - چگونه میتوان از کمانش بال فوقانی تیرچههای کرومیت جلوگیری نمود؟
از آنجا که بر اثر بارگذاری، بال فوقانی تیرچهها به فشار میافتد همواره در معرض کمانش قرار دارد و باید به این مسأله توجه ویژهای نمود. کمانش بال فوقانی تیرچهها را باید در دو جهت کنترل نمود. کمانش در صفحه تیرچه را میبایستی به هنگام طراحی تیرچه و با کنترل فاصله گام زیگزاگها مهار نمود اما کمانش بال فوقانی در صفحه سقف را باید به هنگام اجرا مقید نمود. بهترین راه برای کنترل این کمانش جوش دادن میلگرد ریپ به تیرچههای کرومیت و از آن مهمتر استفاده از آرماتور حرارتی صاف (نه کلاف) و جوش دادن آن به تیرچه میباشد.
19 - چه سیستم جوشکاری برای تولید تیرچههای کرومیت مناسب است؟
بطور کلی جوشهای سازهای را نباید با ترانسهای جوش معمولی انجام داد و حداقل بایستی از دستگاههای مجهزتری مانند رکتیفایر استفاده نمود. از آنجا که در تولید تیرچههای کرومیت جوشکاری مناسب یکی از مهمترین موارد میباشد توصیه میشود از سیستمهای جوشکاری پیشرفتهتری مانند جوشکاری تحت حفاظت گاز استفاده نمود. مزیت این نوع جوشکاری آنست که جوش سرباره (گِل) ندارد لذا کنترل جوش بسیار راحتتر امکان پذیر است و احتمال جوشکاری نامناسب تیرچهها کم میشود.
20 - آیا در سقفهای کرومیت می توان کشها را حذف نمود؟
از آنجا که اجرای سقفهای کرومیت بدلیل جوشکاری تیرچهها به پلها و نیز اجرای بتن یکپارچه بر آن، سقف یکپارچهای ایجاد مینماید لذا عملا تنها دلیل اجرای کشها اجرای مناسب اسکلت و شاقولی نمودن ستونها میباشد. چنانچه بخواهیم کشها را حذف کنیم میتوانیم کش را بصورت موقت در تراز بالاتر از سقف طبقات جوش مختصری دهیم و پس از اجرای اسکلت و شاقول نمودن ستونها و اجرای سقفها کشها را برداریم. اما در هر صورت نظر محاسب پروژه در این مورد میبایستی تأمین گردد.
21 - گوشواره چیست و چه کارکردی دارد؟
به زیگزاگ اضافی تکی که معمولا در دو انتهای تیرچه در کنار میلگرد زیگزاگ اصلی جوش میشود گوشواره میگویند. گوشوارهها در دو حالت ممکن است در تیرچهها اجرا شوند. اول آنکه به هنگام طراحی تیرچه چنانچه تنش برشی به اندازهای باشد که میلگرد زیگزاگ نتواند به تنهایی تحمل کند یکی از راه حلها اضافه نمودن گوشواره به پایان تیرچه میباشد. تعداد گوشواره مورد نیاز تنها از طریق محاسبه بدست میآید. مورد دوم در استفاده گوشواره زمانی است که به هنگام اجرا تیرچهها بناچار کوتاه و بریده شوند که از گوشوارهها جهت ترمیم انتهای تیرچه استفاده میشود.
22- فاصله جوشها در تقویت بوسیله میلگرد و تسمه و یا هر قطعه دیگر چقدر باید باشد ؟
فاصله و بعد جوش در قسمتهای مختلف تیرچه کرومیت متفاوت است و به موارد مختلفی از جمله ضخامت قطعات جوش شونده بستگی دارد. برای اطلاعات دقیقتر میتوانید به نشریه شماره 228 سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور با عنوان «آئین نامه جوشکاری ایران» و نیز مبحث دهم مقررات ملی ساختمان مراجعه فرمایید.
در رابطه با طول جوش گوشه در محدودیتهای جوش گوشه قسمت «ب» بند 10-1-7-2 مبحث دهم آمده است که طول جوش گوشه نباید از 40 میلیمتر کمتر باشد. همچنین فاصله آزاد بین دو جوش نباید از 16 برابر ضخامت کوچکترین قطعه متصل شونده وقتی که در فشار است و نیز از 24 برابر این ضخامت وقتی که در کشش است بیشتر باشد. بنابراین چنانچه ضخامت قطعه نازکتر 3 میلیمتر باشد حداکثر فاصله جوشها در اتصال نبشی تقویت در بال فوقانی 5 سانتیمتر و در اتصال ورق تقویت در بال تحتانی اندکی بیش از 7 سانتیمتر میباشد. اما توجه به این نکته ضروری است که کارکرد بال فوقانی عملا تا زمان گیرش بتن میباشد و پس از آن عملا کارکرد چندان مفیدی انجام نمیدهد زیرا بتن به تنهایی برای تحمل نیروی فشاری کفایت مینماید. لذا در عمل فواصل جوش در بال فوقانی درحدی مورد نیاز است که بتواند بارهای اجرایی به هنگام بتن ریزی را رعایت نمود.
23 - اگر شمع بندی زیر سقف استفاده شود چه خواهد شد؟
در این مورد دو حالت متصور است. چنانچه طرح تیرچهها بطور معمول و بدون در نظر گرفتن شمع بندی باشد. اجرای شمع بندی کار چندان سودمندی نیست. تنها در مورد دهانههای بزرگ (بالای 8 متر) با نظر مهندس محاسب و به منظور کاهش لرزش سقف در آینده این امر میتواند سودمند باشد. اما چنانچه طرح تیرچهها از ابتدا بر مبنای شمع بندی باشد، فاصله شمعها باید کاملا طبق نظر محاسب اجرا شود. در این صورت فولاد مصرفی در بال فوقانی تیرچهها به مقدار قابل توجهی کاهش مییابد. در این مورد حتما میبایستی خیز منفی تیرچهها در حین اجرا مدنظر قرار گیرد.
24 - چرا حداقل ضخامت در ورق مورد استفاده در تیرچه کرومیت میتواند 3 میلیمتر باشد در حالیکه در مبحث دهم مقرارت ملی ضخامت ورق 6 میلیمتر مشخص شده است؟
در مبحث دهم مقررات ملی بند 10-1-9-5 دقیقا قید شده است که ضخامت اعضاء داخلی که نسبتا از خوردگی محفوظ باشند ، حداقل 3 میلیمتر باید باشد و در نشریه 151 نیز همین موضوع مورد تائید است . البته اگر تیرچه ها در فضای باز و مرطوب اجرا شوند و پوشیده نیز نشوند ، رعایت مقرارت الزامی است .
25 - از چه نوع ورقهایی میتوان در ساخت تیرچههای کرومیت استفاده نمود؟
همانطور که بارها تأکید شده است یکی از مهمترین مسائل در ساخت تیرچههای کرومیت کیفیت و نوع جنس مواد اولیه است. برای ساخت تیرچهها فقط و فقط باید از ورقهای تولید کارخانجات معتبر داخلی مانند ذوب آهن اصفهان استفاده نمود. توصیه میشود از بکار بردن ورقهای وارداتی بشدت پرهیز شود زیرا اکثرا مشخصات فنی مناسبی ندارند و جوش پذیری آنها پایین است و به هنگام بابری ممکن است جوش بشکند و یا بر اثر عواملی همچون خستگی و یا وجود تورق، کاربری تیرچهها با مشکلات جدی روبرو شود. واضح است که ورقهای دست دوم در تولید تیرچهها هیچ جایگاهی ندارد.
26 - چرا نباید بال فشاری تیرچههای کرومیت را به پلها جوش داد؟
جوش دادن تیرچههای کرومیت به پلها ممکن است مسائل مختلفی ایجاد نماید که از جمله میتوان به موارد زیر اشاره نمود :
اول آنکه چون طرح تیرچهها بصورت مفصلی میباشد عملکرد تیرچه با طرح اولیه متفاوت خواهد شد و این امر ممکن است باعث جاری شدن نبشی فوقانی یا شکستن جوش در محل تکیهگاهها شود. ضمن اینکه در نشریه 151 صراحتا از جوش دادن نبشی فوقانی به پلها منع شده است.
دوم آنکه این امر میتواند منجر به کمانش موضعی در بال تحتانی تیرچهها در محل تکیهگاه شود.
سوم آنکه به هنگام بارگذاری تیرچهها ممکن است نیروی کششی در بال فوقانی تیرچهها و نیروی فشاری در بال تحتانی در محل تکیهگاه موجب ایجاد پیچش اولیه در پلها شود. این امر در سقفهایی که جهت تیرچهها به صورت شطرنجی است و نیز در پلهای کناری احتمال وقوع بیشتری دارد.
چهارم آنکه بدلیل جوشکاری بال فوقانی مقداری از پیش خیز تیرچه که قرار بوده است بر اثر بارگذاری خنثی شود ممکن است عملی نشود.
27 - آیا در جهت موازی تیرچهها آرماتورهای افت و حرارت باید اجرا شوند یا خیر؟
در آئین نامه بتن ایران و نیز آئین نامه 2800 و نیز آئین نامه ACI اجرای آرماتور افت و حرارت تنها در جهت عمود بر تیرچهها لازم دانسته شده است و در نشریه 151 نیز تنها به لزوم اجرای این آرماتورها در خلاف جهت تیرچهها اشاره شده است. علت نیز آنست که چنانچه سقفی در محدوده سقفهای تیرچه و بلوک قرار گیرد بتن دال فوقانی در جهت تیرچهها همواره در فشار است لذا نیازی به اجرای آرماتور افت و حرارت در جهت تیرچهها نمیباشد.
بازدید دیروز: 15 کل بازدید :46078